Virtuele fietsomgeving voor dialysepatiënten

Op vrijdag 7 augustus nam Dialysecentrum Tergooi de virtuele fietsomgeving voor dialysepatiënten officieel in gebruik. Patiënten die tijdens hun dialyse fietsen op een speciale bedfiets beschikken nu over een scherm waarop zij een fietsroute naar keuze zien en beleven.

Veel dialysepatiënten komen drie keer per week naar Dialysecentrum Tergooi voor een nierdialyse. Tijdens deze behandeling zuivert een apparaat dat de functie van de nier overneemt het bloed. Gedurende deze behandeling zijn de patiënten vier uur aan hun bed of stoel gekluisterd.

Bewegen tijdens de dialyse

Internist-nefroloog Marieke Yo moedigt haar patiënten aan om te bewegen tijdens de behandeling. Dat is mogelijk omdat Tergooi beschikt over een speciale bedfiets waardoor er tijdens de dialyse kan worden gefietst in bed. “Het biedt niet alleen afleiding, het is ook goed voor de doorbloeding van het lichaam en dat maakt het uitspoelen van de afvalstoffen veel beter. Met de virtuele fietsomgeving wordt het fietsen nog leuker, omdat je kunt kiezen uit prachtige routes.”

Via een scherm rijdt dialysepatiënt een route naar keuze. Zelfs een route fietsen door het Amsterdam van 1930 is mogelijk. Meneer Van Velzen koos een route verder van huis en fietste tijdens de dialyse door een landschap in Californië. “Het maakt de vier uur dialyseren korter.”

Hulp voor de Vrienden van Tergooi

De virtuele fietsomgeving is een project van de stichting Vrienden van Tergooi. Deze stichting zet zich in voor het veraangenamen van het verblijf van patiënten en bezoekers in het ziekenhuis. Voor zijn zestigste verjaardag riep Frans Krijnen familie en vrienden op om het virtuele fietsproject te steunen. “Als oud-nierpatiënt en als fietser draag ik dit project een warm hart toe. Heel mooi dat het is gelukt.” Meer weten over vrienden van Tergooi.

https://www.tergooi.nl/over-ons/samenwerking/vrienden-van-tergooi/